onsdag den 21. december 2011

2 slags fudge

Lavede i weekenden to forskellige slags fudge til mine nærmeste kollegaere, der har måttet give den en ekstra tand den sidste tid fordi jeg er deltidssygemeldt.


Fudge med tørrede tranebær, hvid chokolade og valnødder (de lyse i cellofanposen)

5 dl sukker
2 1/2 dl piskefløde
2 spsk smør
2 spsk sirup
et drys salt
50 g finhakket hvid chokolade
1 dl tørret tranebær
1 dl hakkede valnødder

Kom alle ingredienser bortset fra chokolade, tranebær og valnødder i en gryde. Kog op til 113 grader under omrøring (har du ikke termometer, kan man lave kugletesten, beskrevet nedenfor).
Gryden tages af varmen og køler af til 49 grader. Pisk fudgen kraftigt i 10 min til fudgen er blevet lidt mindre blank. Bland tranebær, hvid chokolade og valnødder i massen og hæld det hele i en form (enten olieret eller beklædt med plastfolie). Stil formen i køleskabet til fudgen har sat sig (gerne natten over) og skær så fudgen i firkanter med en varm kokkekniv.
Fudgen bliver noget klistret når de bliver varme så jeg har pakket hver enkelt firkant ind i plastfolie.

Amerikansk chokolade fudge (den mørke foran på billedet)

400 g sukker
 60 g hakket mørk chokolade
160 ml piskefløde
2 spsk smør
1 drys salt
1 spsk ren vaniljeekstrakt (alternativ korn fra en vaniljestang)

Alle ingredienser kommes i en gryde og koges op til 113 grader (alternativt kan der bruges kugletest, beskrevet nedenfor). Gryden tages af varmen og køles ned til 49 grader, hvorefter fudgen piskes kraftigt i mindst 10 minutter til den mister noget af sin glans. Massen fordeles i en form (enten olieret eller beklædt med plastfilm) og sættes i køleskabet til fudgen har sat sig, gerne natten over, hvorefter den skæres ud i firkanter med en varm kokkekniv.
Opbevar på køl da den bliver lidt klistret når den bliver varm.

Kugletest:
Har du ikke et termometer kan man lave kugletesten i stedet. Når massen er varmet så meget op så den bobler tages en prøve med teske og prøven lægges ned i et glas med iskold vand, kan man lave en lille kugle af karamellen har massen den rigtige temperatur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar